INNOVATREE
UMÓW BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ
INNOVATREE
migdaly
+

Wsparliśmy Bakalland w procesie badawczo-rozwojowym, którego rezultatem jest opracowanie linii produktów opartych na alternatywnych źródłach białka oraz technologii ich wytwarzania.

Klient

Bakalland Sp. z o.o.

Pozyskanie dotacji

Nutritech (NCBR)

O firmie

Bakalland jest znanym producentem bakalii, batonów zbożowych, zbożowo-bakaliowych i proteinowych, ciast i deserów w proszku oraz wielu innych produktów spożywczych. Firma może pochwalić się wysoką rozpoznawalnością oraz ugruntowaną pozycją rynkową.

Firma ciągle się rozwija zarówno pod względem asortymentu, jak i pod względem rynkowym. Nieustannie trwają prace nad opracowywaniem nowych produktów oraz technologii ich wytwarzania. W ostatnich latach wdrożono do sprzedaży szereg nowych wyrobów, takich jak orzechy prażone, czy masy śmietanowe. W DNA firmy jest ustawiczny rozwój realizowany między innymi poprzez innowacje produktowe.

Zakres usług

owsianki
suszone-jagody-goji

Potrzeby

Zapotrzebowanie na produkty pozbawione białka pochodzenia zwierzęcego zainicjowało chęć przedsiębiorstwa do poszerzenia oferty o tego typu artykuły spożywcze. Firma poszukiwała sposobu na zastosowanie w procesie wytwarzania alternatywnych źródeł białka, rezygnując jednocześnie z białek alergizujących, takich jak soja czy gluten. Celem firmy stało się również zapewnienie jak najwierniejszego odzwierciedlenia wzorców mięsnych, nie tylko pod względem smaku i barwy, ale także pod względem tekstury. Opracowanie nowej linii produktowej oznaczało jednoczesną potrzebę wypracowania nowej technologii wytwarzania.

suszone-rodzynki

Efekty

Projekt badawczo-rozwojowy dotyczy zarówno opracowania nowej linii produktów spożywczych, jak i technologii ich wytwarzania. Realizacja projektu umożliwia poszerzenie oferty asortymentowej o produkty posiadające unikatowe własności w stosunku do produktów konkurencyjnych. Zdobyta w drodze prac B+R wiedza i doświadczenie z pewnością zaowocują realizacją kolejnych innowacyjnych przedsięwzięć w przyszłości.

Dofinansowanie projektu w wysokości 4,4 mln zł pozwala na sfinansowanie wszystkich niezbędnych kosztów w procesie badawczo-rozwojowym, przede wszystkim wynagrodzeń i podwykonawstwa, ale również kosztów aparatury badawczej i wynajmu powierzchni laboratoryjnej.

W rezultacie przedsiębiorstwo staje się kreatorem trendów w branży spożywczej oraz liderem rynkowym w obszarze innowacji.

Wartość projektu

9.9 mln

Wartość dofinansowania

4.4 mln

Podobne projekty

łyżeczki z przyprawami
Case study
+

Dowiedz się, jak dzięki pozyskaniu dotacji wsparliśmy projekt badawczy, który zmienił proces produkcji przypraw i tym samym poszerzył zaplecze technologiczne klienta.
Więcej
kobiety pracujące w laboratorium firmy vimax
Case study
+

Poznaj projekt, w którym dzięki pozyskanej dotacji rozwinęliśmy laboratorium i prowadziliśmy zaawansowane prace nad nowymi produktami spożywczymi.
Więcej
biodegradowalne opakowania na żywność
Case study
+

Dowiedz się, jak dzięki pozyskaniu dotacji unijnej wsparliśmy klienta w uruchomieniu demonstracyjnej linii technologicznej, która pomogła wprowadzić na rynek nowy, konkurencyjny produkt.
Więcej
donuty z kremem i owocami
Case study
+

Dynamiczny rozwój dzięki dotacjom unijnym - nasi klienci to potrafią! Przeczytaj historię sukcesu firmy VIMAX.
Więcej
Case study
+

Czas na wykorzystanie dofinansowania - firma Promar przeznaczy je na znaczne udoskonalenie procesu produkcji przypraw.
Więcej

Zleć nam bezpłatną wycenę i analizę Twojego projektu.

Wykorzystujemy pliki cookies, aby umożliwić użytkownikom jak najbardziej komfortowe korzystanie z naszej witryny. Używamy plików cookies także po to, aby wyświetlać treści reklamowe najbardziej odpowiadające Twoim potrzebom. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.